Medici
Vrei o programare?
Este foarte simplu sa iti faci o programare. Apasa pe butonul de mai jos si completeaza datele necesare.
O durere este considerată a fi cronică, dacă persistă mai mult de 6 luni. Această provine, de regulă, de la o boală cronică sau o afecțiune ce nu poate fi tratată definitiv. În afară de disconfortul fiziologic sporit, durerea cronică poate influență negativ puterea de muncă, calitatea timpului dedicat relaxării sau relațiile interumane. De asemenea, durerea cronică poate fi ușoară sau copleșitoare, episodică sau continuă, suportabilă sau cauzatoare de incapacitate de desfășurare normală a ritmului cotidian.
Cauzele durerii cronice
Cauzele durerii cronice pot fi extrem de diversificate, de la migrene și afecțiuni articulare, până la leziuni și defecte la nivelul sistemului osos. Alte tipuri de dureri cronice pot fi produse de tendinită (inflamația unui tendon), inflamația sau infecția sinusurilor, afecțiuni nervoase sau musculare etc. Durerea cronică își poate avea originea și într-o trauma severă, de pe urmă căreia organismul nu s-a recuperat complet. Pot să existe și cauze aflate în curs de desfășurare ale durerii cronice, factori care întrețîn în permanentă disconfortul. Chiar și când nu există cauze aparențe ale durerii, unii oameni le pot experimenta zi de zi, fără să sufere de o anumită maladie sau să fi suferit leziuni in trecut.
Simptomele durerii cronice
Specialiștii recomandă un consult medical, dacă apar dureri în diverse regiuni anatomice (fie ele și ușoare), care persistă minimum o jumătate de an și interferează cu ritmul firesc de viață, limitând capacitatea unei persoane de a face față îndatoririlor zilnice.
Simptomele tipice ale durerii cronice sunt:
– durere ușoară spre severă, care nu cedează zile în șir;
– durere ce poate fi descrisă prin termeni precum junghi, arsură, usturime sau arc electric;
– senzație de disconfort, rigiditate corporală și sensibilitate la factorii externi;
– oboseală cronică;
– insomnie și alte tulburări de somn;
– o nevoie acută de odihnă și tendința de a abandona lucrul;
– sistem imunitar slăbit; – schimbări de dispoziție teamă, depresie, iritabilitate, anxietate și stres;
– dizabilități diverse, la nivelul regiunii anatomice afectate de durerea cronică;
Moduri prin care durerea cronică poate fi controlată
Dacă va confruntăți cu episoade recurente de durere cronică, încercați următoarele metode de inhibare a manifestărilor acesteia:
Mergeți pe jos
Durerea cronică poate predispune suferindul la sedentarism, iar însă lipsa de mișcare conduce întotdeauna la acutizarea durerii cronice. Singură modalitate de a ieși din acest cerc vicios este să mergeți pe jos, în pas lejer, cât mai des (cel puțîn 30 de minute în fiecare zi). Plimbările ușoare ajută musculatura și sistemul osos să se relaxeze, iar sportul determina organismul să secrete endorfine, substanțe care acționează că analgezice naturale ale corpului.
Apelați la sesiunile de acupunctură
Acupunctură s-a dovedit a fi o terapie alternativă eficientă în combaterea durerilor cronice, chiar dacă nu este cea mai populară metodă de tratament. Introducerea acelor subțiri la suprafață pielii fie stimulează secreția substanțelor care atenuează durerile organismului, fie blochează semnalele de durere ale nervilor, înainte că ele să fie interceptate la nivel cerebral.
Odihniți-va suficient
Un organism obosit va resimți întotdeauna disconfortul durerilor cronice mai intens. Din acest motiv, este foarte important să va odihniți suficient, chiar dacă migrenele sau durerile musculareva pot împiedică să va bucurați de un somn bun. Soluția este să solicitați medicului soluții sigure de atenuare a durerilor, să respectați un program zilnic de somn și să va odihniți în liniște și în întuneric, fără aparate electrice în jur și alte surse disturbatoare.
Ignorați durerea
Atunci când concentrarea dumneavoastră este în totalitate îndreptată către durerea pe care o resimțiți, disconfortul devine cu atât mai insuportabil. De aceea, psihoterapeuții își sfătuiesc pacienții care se confruntă cu dureri cronice, să își lase atenția distrasă de la durerea în sine, cu un puzzle, o integrama, un film bun etc. În acest mod, regiunile creierului care interceptează durerea vor deveni mai puțîn active.
Eliminați din dietă alimentele care agravează durerea cronică
Medicii au descoperit că anumite alimente, precum vinul roșu, carnea grasă sau brânzeturile, pot agrava durerile cronice, mai ales dacă este sunt cauzate de artrită reumatoidă sau alte boli inflamatorii. Țineți un jurnal cu alimentele pe care le asociați cu agravarea durerilor și eliminați-le treptat din meniu, pentru a preveni episoadele viitoare.
Respirați adânc
Atunci când durerea cronică devine copleșitoare, inspirați adânc și expirați lent, cu o mâna poziționată pe abdomen. Mențineți ritmul respirației astfel câteva minute și veți observă că durerea își va pierde considerabil din intensitate.
Încercați un tratament cu suplimente nutritive
Apelați la sfatul medicului și solicitați un tratament cu suplimente nutritive, care să ajute la ameliorarea durerilor cronice. Acesta poate constă în capsule cu ulei de peste sau glucozamin, pentru reducerea inflamațiilor în organism.