Ce este colposcopia? Rolul acestei investigații
Colposcopia reprezintă metoda medicală optimă pentru evaluarea pacientelor la care colul uterin este aparent afectat de leziuni precanceroase sau chiar cancer, în urma unor rezultate anormale, suspecte, la examinarea clinică, la testul citotumoral Babeș-Papanicolaou, sau în cazul detectării unor virusuri periculoase (înalt oncogene) papilloma (HPV), cunoscute a avea un rol important în apariția cancerului de col uterin.
Această procedură permite examinarea tractului anogenital inferior (colul, vaginul, vulva, perineul şi anusul) cu ajutorul unui microscop medical, cu scopul de a identifica leziunile neoplazice invazive și preinvazive. Imaginea colului este mult mărită și se folosesc substanțe care colorează contrastant leziunile colului, astfel încât acestea să fie ușor diagnosticate.
Astfel, împreună cu testul citologic Babeş – Papanicolau şi investigarea prezenței virusurilor papilloma (HPV), colposcopia ajută la diagnosticarea precoce şi rapidă a patologiei colului uterin, vaginului şi vulvei, permiţând astfel un tratament adecvat, corect şi eficient al leziunilor precanceroase şi cancerului incipient.
Indicații
Indicațiile pentru colposcopie sunt multiple, reprezentate de leziuni de tract genital vizibil macroscopic, citologie Papanicolaou anormală, sângerări ale tractului genital fără explicație, sau infertilitate.
Există și unele contraindicații relative: infecții genitale, pacientă excesiv de anxioasă sau necooperantă.
Când se efectuează colposcopia?
Examinarea colposcopică se efectuează în afara menstruației, optim în jurul zilei a 8-a (ziua 1 fiind considerată prima zi a menstruaţiei).
În cazurile cu infecţii importante ale colului şi vaginului se poate indica tratamentul afecțiunii înainte de efectuarea colposcopiei şi biopsiilor.
În cazul atrofiei importante de la menopauză, poate să fie indicat un tratament hormonal local, care ajută la o vizualizare mult îmbunătățită a structurilor colului.
Colposcopia este folosită și cu ocazia biopsiilor, deoarece oferă posibilitate ghidării biopsiilor și tratamentul lor ulterior.
Cum se desfășoară colposcopia?
Colposcopul are rolul de a mări imaginea colului, care astfel poate fi mai bine vizualizat. O soluție de ser fiziologic este utilizată la începutul examinării cu scopul de a reduce cantitatea de secreţii vaginale şi mucus cervical și permite observarea vaselor anormale, în special dacă se iluminează colul cu ajutorul unui filtru de lumină verde.
Ulterior, se aplică o soluţie de acid acetic care determină o colorație caracteristică, intens albă, a leziunilor neoplazice. Acestea sunt astfel puse ușor în evidență, prin contrastul cu restul colului normal, care apare roz – roșu.
Ultima soluție folosită, soluția iodată Lugol, determină o impregnare normală, brun acaju, a zonelor normale ale colului şi vaginului și contrastant, leziunile precanceroase ale colului rămân necolorate, sau capătă doar o nuanță caracteristică de galben.
Ce se face în cazul depistării unei leziuni precanceroase?
Vizualizarea colposcopică a leziunilor suspecte de la nivelul colului permite efectuarea unei biopsii țintite, din zona respectivă, sau chiar înlăturarea leziunii în totalitate (excizia acesteia).
Investigația medicală prezentată în acest articol se realizează chiar aici, în clinica noastră. Suntem dedicați să vă oferim cele mai bune servicii de îngrijire medicală. Nu ezitați să vă programați o vizită pentru a beneficia de expertiza și profesionalismul echipei noastre.