Str. 23 August, Nr. 53, Et. 2, Târgu Jiu

Histerosonosalpingografia

Histerosonosalpingografia

Ce este histerosonosalpingografia?
Evaluarea standard a trompelor uterine se realizează cu ajutorul histerosalpingografiei, care reprezintă urmărirea modului cum o substanţă de contrast progresează prin uter şi trompe catre interiorul pelvisului, sub ecran radiologic.

Histerosonosalpingografia are exact acelaşi principiu, dar foloseşte o substanţă de contrast ecografic, ceea ce permite evitarea radiografiei, adică iradierea pelvisului și implicit a ovarelor, care conțin ovulele ce urmează să contribuie la formarea unei sarcini.

Care este eficienţa?
Metodele descrise anterior (radiologică şi ecografică) s-au dovedit echivalente în detectarea patologiei trompelor uterine. Așadar, pot fi obținute informații asemănătoare, fără să iradiem pacienta sau oviulele care vor fi fecundate pentru a obține sarcina.

Cum se realizează această explorare?
Histerosalpingosonografia cu substanță de contrast se realizează similar histerosonografiei.

Pacienta este invitată să se întindă pe masa ginecologică.

Va fi plasat un specul vaginal sau valve, cu ajutorul cărora să se poată pune în evidență colul uterin și orificiul acestuia.

Prin col va fi introdusă o cateter de dimensiuni foarte reduse. Această manevră presupune un disconfort minim, care de obicei nu necesită anestezie.

Prin sonda montată, se introduce substanța de contrast ecografic, care pătrunde în cavitatea uterine și trompe.
Această procedură este acompaniată de evaluarea ecografică în timp real, ce evaluează cavitatea uterină dar și pasajul în trompe și circulația acesteia până în pelvis, în vecinătatea ovarelor. Examenul ecografic oferă informații cu privire la anomaliile cavității uterine dar şi referitor la aspectul interior al trompelor uterine – formă, lungime, permeabilitate.

Durata investigației este scurtă, de câteva minute, iar la final sonda este extrasă iar pacienta poate pleca fără a necesita spitalizare.

Este necesară o pregătire înainte de această explorare?
Condițiile efectuării manevrei presupun ca pacienta să nu fie gravidă – deoarece sarcina ar putea fi afectată şi să nu aibă infecţii ale colului uterin sau vaginului care să fie ascensionate cu ocazia manevrei mai sus, în canalul genital, adică în uter și trompe.

Din aceste motive, histerosonografia se practică în primele două săptămâni ale ciclului menstrual, mai devreme decât apare ovulaţia şi respectiv posibilitatea obţinerii unei sarcini.

De asemenea este necesară efectuarea unor analize microbiologice (examenul secreţiei vaginale, culturi) de la nivelul colului şi vaginului, care să demonstreze absenţa unor microbi care ar putea coloniza uterul sau trompele uterine. În cazul depistării acestora, este recomandat să fie tratate înainte de explorarea prin histerosonografie.

Investigația medicală prezentată în acest articol se realizează chiar aici, în clinica noastră. Suntem dedicați să vă oferim cele mai bune servicii de îngrijire medicală. Nu ezitați să vă programați o vizită pentru a beneficia de expertiza și profesionalismul echipei noastre.

Vrei o programare?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vrei o programare?

Prin apăsarea butonului de apelare Call Center declar că sunt de acord cu Termenii și Condițiile, cât și cu Politica de Confidențialitate a clinic-life.ro.